03 maart 2015

Frans van Vught (rendementsdenker): exit gewenst

Frans van Vught is voorzitter van de zogeheten reviewcommissie die als taak heeft in opdracht van de minister om na te gaan of de universiteiten en hogescholen zich wel aan de zogenaamde prestatieafspraken in het hoger onderwijs hebben gehouden. De instellingen van hoger onderwijs moesten zelf opschrijven welke prestaties ze wilden gaan leveren en Frans Van Vught gaf cijfers voor die plannen; we schreven daar eerder over. Hoe meer studenten de instellingen in hun ‘excellentieprogramma's’ wensten en des te minder studenten ze zouden laten zakken voor hun tentamens des te hoger de waardering die Van Vught voor de plannen had. Dat de ‘werkvloer’ (die die plannen moet uitvoeren) bij die plannen niet gekend was en dat men ook niet stil stond bij de vraag of dit soort indicatoren iets met de kwaliteit van onderwijs van doen had, daar heeft Frans van Vught zich niet al te druk om gemaakt. Hij gaf gewoon cijfers voor de plannen. Het opvallende was dat niemand op de werkvloer (zowel docenten als studenten) zich erg druk maakte om die afspraken. Men was murw geslagen, zo leek het: weer zo’n oekaze van topbestuurders waar je niks mee kunt. De huidige minister van onderwijs, Jet Bussemaker, zo schreven wij, is, daarentegen, zeer in haar nopjes met de prestatieafspraken. Ze wil er absoluut niet vanaf, want “de prestatieafspraken zijn een middel om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.” Maar kijk opeens is daar een revolte tegen het rendementsdenken, een revolutie die, zeer ouderwets, door studenten is begonnen. Tip aan de studenten: eis dat de reviewcommissie, inclusief de voorzitter en de leden (waaronder HenriĆ«tte Maassen van den Brink, een tegenvaller, ik schatte haar slimmer in) per direct wordt opgeheven. 

3 opmerkingen:

 1. meneer Verbon, kunt u ook uitleggen waarom het rendementsdenken zo slecht is? Ik zie op zich geen reden om bezwaar te hebben. De universiteit wordt betaald uit de belastingen en dient daarom waarde toe te voegen aan de Nederlandse samenleving.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zie voor een antwoord mijn blog van 4 maart

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijnheer Verbon, het is niet de bedoeling dat de kwaliteit omlaag gaat. De kwaliteit moet misschien wel hoger. Maar om welke kwaliteit gaat het? De kwaliteit voor de universiteit of de kwaliteit voor de samenleving. Dat zijn twee verschillende zaken. U hebt het over het eerstgenoemde. Mij gaat het om het laatstgenoemde.
  Ik heb geen behoefte aan steeds meer kwaliteit van de opleiding. Ik wil dat het resultaat voor de Nederlandse samenleving groter wordt. De universiteit wordt betaald uit de belastingen. Als het maatschappelijk rendement het criterium voor het onderwijs en het onderzoek wordt, moet er hier en daar gesneden worden en kan met evenveel geld meer maatschappelijke kwaliteit geleverd worden.
  Ik denk niet dat we het eens zijn

  BeantwoordenVerwijderen