23 februari 2015

Alexis Tsipras: hoe leg ik de Grieken gratis geld uit?

De uitkomst van de onderhandelingen van Griekenland met de eurogroep van afgelopen vrijdag zijn allerwege als een nederlaag voor de Griekse regering omschreven. De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble zei zelfs dat de Griekse minister-president het moeilijk zou hebben de overeenkomst aan het Griekse volk uit te leggen. Aannemende dat Schäuble wel begreep wat er was afgesproken, liet hij de toevoeging weg: “zonder dat de Duitse belastingbetalers door hebben dat zij het geschenk voor de Grieken financieren”. Want een geschenk is het. Het onderhandelingsresultaat betekent namelijk dat door de eurogroep impliciet wordt toegegeven dat de Grieken deze en de vorige ‘leningen’ niet meer hoeven terug te betalen. Zoals we eerder uitlegden zou daarvoor namelijk een primair surplus op de Griekse overheidsbegroting nodig zijn van minstens 4 maar misschien wel 6 tot 10%. De kans dat Griekenland zo’n overschot ooit zou kunnen hebben is nul, zeiden we al, maar nu hoeft het ook niet meer. De uitkomst van de onderhandelingen is namelijk dat Griekenland zijn vereiste primaire surplus mag verlagen tot 3% en zelfs misschien tot 1,5%. De Grieken krijgen dus hun vroegere leningen cadeau. Jammer dat de meeste journalisten dit niet door hebben. De enige plek waar, voor zover ik weet, dit punt duidelijk gemaakt is, is vreemd genoeg Geen Stijl. Met GS weten we nu in ieder geval zeker dat de Griekse schuld onhoudbaar is en dat schuldverlichting onontkoombaar is en dus niet ver weg meer. Schuldverlichting, zo herinneren we ons, was de eis waar Varoufakis en Tsipras mee begonnen. Geen denken aan, werd er gezegd door de eurogroep, maar nu hebben ze het toch. Dat lijkt me nogal een overwinning voor de Grieken en het ultieme bewijs dat Varoufakis in theorie en praktijk een puike onderhandelaar is.

1 opmerking:

  1. Zodra dit verlies van Duitsers en andere schuldeisers kan worden toegegeven kan de volgende bubbel worden doorgeprikt: de Duitsers en andere schuldeisers hoeven het niet op te vangen door hogere belasting te betalen. Het kan ook opgevangen worden door 'geld te drukken' bij de ECB. Dat kan op een manier die alleen erg oplettende lezertjes zal opvallen. De leningen zijn nu als ik het goed heb niet eens leningen, maar garanties door euro staten. Dus ze hebben er nog nooit echt geld ingestopt. Als die leningen voor eeuwig onafbetaald op de rekening blijven staan zal niemand er last van hebben. Niet Griekenland, en niet de belastingbetalers van de landen die deze leningen aan Griekenland hebben gegarandeerd. Alles verdwijnt dan onder het vloerkleed van de 'geldpers' die achter de gordijnen staat.

    Dus uiteindelijk komt waarschijnlijk dat 'gratis geld' ook bij ons terecht, wint iedereen, en wordt dat zo goed gecamoufleerd dat er zelfs een kans is om de illusie in stand te houden dat de ECB nooit geld bijdrukt om failliete landen boven water te houden.

    Alle pijn in Griekenland gaat er vooral om dat deze schijn zo lang mogelijk moet worden opgehouden. Wij hebben de Grieken illusoir geld geleend, en eisen dat zij de schijn ophouden door te blijven doen of ze het ooit nog gaan afbetalen.

    BeantwoordenVerwijderen