26 januari 2015

Felicia Anna: Prostitutie is normaal

Felicia Anna beweert een Roemeense prostituee te zijn en misschien is het waar, want zij werd afgelopen weekend geïnterviewd in De Volkskrant. Zij heeft een blog waarin ze voornamelijk van leer trekt tegen mensen die beweren dat de meerderheid van de prostituees tegen hun zin aan sekswerk doen. Zij blijkt alle onderzoeken die er op dit gebied zijn te kennen en zegt dat als je goed naar die studies kijkt je moet concluderen dat hooguit een kleine minderheid van de prostituees gedwongen wordt. Zij verzet zich daarom ook tegen het beeld dat ‘Jojanneke in de prostitutie’ opwerpt, namelijk dat het er op lijkt dat op alle straathoeken en alle hoeken van het internet pooiers staan die graag bereid zijn voor hun eigen gewin en lust jonge vrouwen de prostitutie in te duwen, waar die vrouwen dan vervolgens nooit meer uitkomen. Felicia Anna verzet zich bijgevolg ook tegen het pooierverbod dat Gert-Jan Segers heeft voorgesteld. De meeste pooiers doen immers helemaal niets strafbaars, aldus Felicia Anna. Een pooierverbod, zo is haar conclusie, is een verkapt prostitutieverbod, terwijl ze zoals ze in de krant zegt goed verdient als zelfstandig ondernemer. Wat wil ze dan wel? Ze wil dat de prostitutie nu eens niet halfslachtig gelegaliseerd wordt, maar dat prostituees dezelfde rechten krijgen als andere beroepsgroepen. Dus, gewoon een huis kunnen huren, een hypotheek en krediet kunnen krijgen. Probleempje! De maatschappij beschouwt prostitutie niet als een ‘normaal’ beroep en de meeste mensen, inclusief schrijver dezes, willen ook geen prostitutie naast hun deur. Dus, het pleidooi van Felicia Anna om de overheid discriminatie van sekswerkers te laten verbieden, gaat niet werken. Dat is ook weer half werk. De overheid zou de hele seksindustrie moeten overnemen en strikt reguleren. 

7 opmerkingen:

 1. Mag ik u vragen waarom u bezwaar heeft tegen prostitutie naast de deur?

  Eén reden om deze vraag te stellen is dat het zelden naast de deur is, aangezien prostitutie zich clustert in bepaalde gebieden. Niemand hoeft naast de Wallen te gaan wonen.

  Een andere reden is dat de overlast marginaal is. Ik heb een schooltje op de Wallen gerund. We hadden last van de junks, niet van de prostituees. Gemeenten kunnen beleid richten op het scheiden van die circuits.

  Een andere vraag is of staatsbordelen niet inderdaad een oplossing zouden zijn. Het zou best eens kunnen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. It would seem best that you would restrain yourself to an area you do have knowledge about, finance, and leave the subject of prostitution to people with more knowledge and experience.

  Just because you don't think it's gonna work, doesn't make it true. It only shows you don't want it to work.

  By the way, the sex industry in Holland is already heavily regulated, like you wrote, and if you would have actually taken the time to think about what you were reading in the Volkskrant, you would have realized that this is the entire problem! Over-regulation, causing independent sex workers to either accept exploitation from either traffickers or brothel owners (or both), without the basic rights every human being deserves.

  If I pay taxes, I have just as many rights as you have. And I'm pretty sure I pay a lot more taxes than you do, so fuck off!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om duidelijk bij u over te komen zal ik me moeten verlagen tot uw niveau. Ik ga mijn best doen maar ik kan niet beloven dat het me lukt zo diep te zakken. Ook ik zal net als u beginnen met het diskwalificeren ... in dit geval van u.

  Harrie Verbod, bestuurslid van de Rekenkamer Tilburg en hoogleraar. Misschien is het waar want het staat op zijn blog. En blijkbaar is het in die kringen heel gewoon om een discussie met gestrekt been in te gaan en om zonder enige onderbouwing vervolgens je eigen meninkje als de waarheid naar voren te schuiven. Daar komen mensen als Harrie Verbon als jaren me weg. Onder het motto "omdat ik het zeg is het zo" komt de rekenkamer met de ene na de andere aanbeveling. Lekker schieten uit je heup. Lekker afzetten tegen andere mensen.

  Zonder enige gene is dat ook de titel van het blog: Over goede en slechte mensen. De moraliteit ligt bij Harrie. Harrie staat blijkbaar dicht bij God en kan beoordelen wie goed en slecht is.

  Harrie tilt zich zelf op als hij zegt dat de maatschappij prostitutie niet als normaal beroep beschouwt. Te veel geluisterd naar de "maatschappij dat ben jij". Maar zo simpel is het niet. Veel mensen in de maatschappij beschouw sex als normaal. Ook weten heel veel volwassenen dat er vaak wat tegenover staat. Betaalde sex is daarbij een prettige deal voor beide partijen. Helaas zijn er veel moralistische schreeuwers veelal van PvdA en EO huize die moeilijk met vrijheid en sexualiteit om kunnen gaan. De wereld moet ingericht worden naar hun smaak. Maar laten we niet vergeten dat prostitutie een legaal beroep is. Legaal omdat een meerderheid van het parlement vond en vind dat volwassenen zelf mogen bepalen of ze sex hebben en daarvoor willen betalen.

  Maar meneer wil niet naast een prostituee wonen. Bang dat je haar leuk vind? Dat ze naar je lacht? Dat mevrouw Verbon zenuwachtig wordt of nog erger dat mevr Verbon ook ineens weer sex wil?

  Ik wil niet naast moralistische hoogleraren wonen. Maar ja zo werkt het niet hé in dit land. Gelukkig maar.

  Waarom ga je niet op een frisse manier met een open blik de discussie aan bent Felicia Anna? Bang dat ze je alle hoeken van de kamer laat zien? Intelectueel dan. Want deze dame staat haar mannetje wel. Bang dat je de discussie dik gaat verliezen? Daar lijkt het wel op met dat studentikoze artikeltje van je.

  Tot slot eindig ik met als Harrie met een ongefundeerde mening:
  Alle hoogleraren die zonder respect voor andere mensen ononderbouwde meningen de wereld in pompen moeten onmiddellijk ontslagen worden en een baan gaan zoeken buiten de publieke sector.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Te veel eer, al deze opmerkingen op mijn stukje. Een paar opmerkingen mijnerzijds: Ik wil niet naast een prostituee wonen die aan thuisprostitutie doet. Daar is momenteel geen vergunning voor nodig, maar leidt evident wel tot overlast voor de buurt, niet vanwege de prostituee, maar vanwege haar klanten. Het soort klanten dat er niet voor terugschrikt een minderjarig meisje van 16 te misbruiken, zoals in Valkenburg (en dan snel een advocaat in de arm nemen). Ten tweede wil ik de prostitutie niet afschaffen, maar 'alleen maar' nationaliseren, dat wil zeggen geheel onder overheidscontrole brengen. Of dat een oplossing is voor alle problemen waar prostitutie toe leidt (zie, opnieuw, Valkenburg), ik weet het niet. Het zal heel wat onfrisse figuren die we bij 'Jojanneke' tegen kwamen, kunnen weren. Zie verder mijn blog van 28 januari.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hangt je reactie helemaal op aan een exces dat waarschijnlijk door het OM is opgeblazen en NIETS met legale prostitutie te maken heeft.

  Echt veel te simpel.

  De meeste bezoekers van prostituees zijn trouwens keurige getrouwde mannen tussen de 30 en de 55 jaar oud. Daar heb je echt geen last van in de straat. Je zou ze niet eens opmerken. Die heren willen niet in Jojanneke's sensatie docu. Maar ik mag van een hoogleraar toch verwachten dat hij dit allemaal zelf doorziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We gaan er geen eindeloze welles-nietes discussie van maken. Een paar slotopmerkingen dan maar. Ten eerste, de 80 mannen die het 16-jarig meisje in Valkenburg verkrachtten waren misschien ook wel 'keurige getrouwde' mannen. Kampbeulen in de tweede wereldoorlog waren dat ook vaak. Na de oorlog werden velen van hen ook weer saaie huisvaders, waar niets op aan te merken viel. Ten tweede, 'een exces dat opgeblazen is'. Vorig jaar waren er bijna 200 meldingen van 'loverboypraktijken.' Dat is dus geen exces, maar bijna gemeengoed. Ten derde, het WODC concludeerde een aantal jaren geleden dat ook in de vergunde sector pooiers actief zijn. Hoe vaak er daarbij sprake is van dwang valt per definitie niet te bepalen. Maar zelfs als het om 10% van de gevallen gaat, is dat al te veel. Discussie gesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laten we eerst nog maar even afwachten of dat ook daadwerkelijk 80 mannen waren. In het politie onderzoek zelf staat namelijk dat er 12 condooms werden gevonden, en niet 80.

  Bovendien bent u blijkbaar slecht op de hoogte (wat mij niet verbaasd overigens). Voor thuisprostitutie heb je soms wel/soms niet een vergunning nodig, dit is per gemeente afhankelijk.
  Bovendien snijdt uw opmerking over klanten ook al geen hout. Klanten van prostituees staan juist bekend om het feit dat ze zich niet graag laten zien, uit angst om herkend te worden. Zij zullen dus zelden voor overlast zorgen.

  De onfrisse figuren die u bij Jojanneke tegen kwam? Zoals wie dan? Die pooier die al sinds de jaren '90 niet meer als pooier werkte en graag grote praatjes deed tegen de spiegel?
  Dat meisje dat onherkenbaar in beeld was beweerde talloze meisjes de ILLEGALE prostitutie te hebben ingewerkt?
  Of bedoelde u die succesvolle pooier uit Bulgarije, die zo succesvol was dat hij nog steeds z'n gebit niet heeft laten repareren en nog steeds in de armste buurt van Sliven woont?

  Of bedoelde u wellicht met de uitspraak 'onfrisse' figuren de klanten? Waarbij uw denkbeeld bij klanten meer zegt over uw gebrek aan kennis dan over de klanten van prostituees zoals mijn vriendin? Zou u onderbroek modellen, bodybuilders, prof voetballers, advocaten willen bestempelen als onfrisse figuren? Tja, het is maar wat je onfris noemt natuurlijk, maar ik ben er vrij zeker van dat als de dame in kwestie iemand onfris vindt, zij hem niet binnen laat. Net zoals een tandarts je naar huis stuurt als je niet eerst even netjes je tanden hebt gepoetst voor je bezoekje.

  De controle van de overheid? Ja, tuurlijk! Laten we dat doen! Mensen die aangetoond hebben totaal geen verstand van deze branche te hebben, de branche te laten runnen. Da's pas een goed idee!
  Zullen we dan ook maar de overheid laten bepalen wat u als hoogleraar wel en niet mag vertellen? Net zo'n goed idee lijkt mij! De beste stuurlui staan aan wal toch?

  Over stuurlui aan wal gesproken, wanneer was de laatste keer dat u als sekswerker werkte? Oh ja! Dat heeft u nooit gedaan, he? Wellicht kunt u dan beter eens leren te luisteren naar de mensen uit de industrie zelf, in plaats van u in een debat te mengen waar u 0,0 verstand van heeft.

  BeantwoordenVerwijderen