03 april 2014

Esther van Fenema: racistische psychiater

De psychiater Esther van Fenema haalt, samen met oud-rechter Albert Otten, in de Volkskrant deze week het stokpaardje van sommige hersenonderzoekers van stal, namelijk dat de vrije wil niet bestaat. Ons gedrag wordt bepaald door ‘fysische processen’ die zich in onze hersenen afspelen en waar wij part noch deel aan hebben, zo beweert zij. Als dit waar is, is het werk van een psychiater tamelijk zinloos. Maar laten we Van Fenema volgen en aannemen dat het brein als een automaat het gedrag van mensen bepaalt. Er zijn dan twee consequenties. Ten eerste, met Wilders constateren wij dat Marokkaanse Nederlanders veel vaker van een misdrijf worden verdacht dan ‘autochtone’ Nederlanders. Volgens de logica Van Fenema zijn de fysische processen van hersenen van Marokkanen dus kennelijk meer op misdaad gericht dan die van autochtone Nederlanders. Noemen we dat niet gewoon racisme? Ten tweede, als de vrije wil niet bestaat, kunnen we niemand verantwoordelijk houden voor zijn misdadig gedrag en iemand met een ‘misdadig brein’ kan daar ook weinig aan doen. Hij moet, als het ware, van zijn brein zijn misdaden plegen. De maatschappij kan dan alleen maar tegen misdaad beschermd worden door de mensen met een misdadig brein uit de maatschappij te verwijderen. Voor hun eigen bestwil zou je nog kunnen beweren. Abdel H., een van de overvallers in Deurne, zou dan nu nog geleefd hebben, hoewel dan niet in De Strijp in Eindhoven, maar in een kamp voor misdadige breinen. In ieder geval kunnen we dan volgens de statistieken naar verhouding vijf keer zo veel Marokkanen als autochtone Nederlanders opsluiten. Voor Van Fenema is er dan enkel de taak om in de hersenen van een Marokkaan te kijken en hem (meestal geen haar), indien van een misdadig brein voorzien, naar het kamp te sturen. 

2 opmerkingen:

  1. Psychiatrie staat nog in de kinderschoenen. Einstein geloofde ook lang in determinisme. Economen zijn pas om sinds Haavelmo. Psychologen geloven al sinds Galton niet meer in determinisme. Gelukkig regeren de psychiaters en neurologen niet. Inzicht komt met de jaren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens, uiteraard, maar vergeet de grote Keynes niet die niet eens geloofde dat regressieresultaten iets over menselijk gedrag zouden kunnen zeggen. Bij Dick Swaab zal het inzicht, vrees ik, toch niet meer komen. Maar, ik kom er nog op terug; er zijn misverstanden, kennelijk.

      Verwijderen