18 juli 2018

Eduard Nazarski (Amnesty International): “Oost-Europa schendt recht asielzoekers”

Onlangs ontving ik van de Nederland-directeur van Amnesty International Eduard Nazarski (all-in beloning 129.346 euro per jaar) een boekje plus brief over een actie die Amnesty was begonnen tegen de autoriteiten in Polen en Hongarije. Het ging over de aantasting van de onafhankelijke rechtspraak, maar ook over het vluchtelingenbeleid in die landen (zie hier voor de opinie van Amnesty). Het beleid van Polen en Hongarije zou in strijd zijn met het door de lidstaten onderling afgesproken Europese asielbeleid.
Hoewel wij al jarenlang doneren aan Amnesty, gingen toen bij mij alarmbellen af. Europees asielbeleid, wat is dat? Zoals al eerder besproken is dat Europese beleid voornamelijk een beleid op papier. Er is geen land dat zich er aan houdt. Iedere lidstaat heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Duitsland ging in 2015 op eigen houtje de criteria voor het asiel veel liberaler interpreteren dan ooit in de EU was afgesproken. Dit beleid was weinig Europees te noemen en had als (hopelijk onbedoeld) gevolg dat Europa overspoeld werd met vluchtelingen. Als reactie daar dan weer op gingen andere landen de grenzen juist sluiten, waar onder Polen en Hongarije. Dit zijn niet de meest welvarende landen van de EU en we weten natuurlijk ook dat immigratie tot aanzienlijke herverdelingseffecten in een land kan leiden. Het Europese migratiebeleid is bovendien geen verheffend schouwspel, op en neer als het gaat over het toelaten of juist weigeren van immigranten. Enfin, dergelijke nuances ontbraken in boekje en brief die wij van Amnesty mochten ontvangen. Maar met zijn salaris had Eduard Nazarski toch wel eerst even kunnen nadenken alvorens zulke stellige uitspraken over het vluchtelingenbeleid in Polen en Hongarije te doen? Het was in ieder geval tijd het donateurschap van Amnesty International op te zeggen.

1 opmerking:

  1. Vreemd, dat mensen die 'leiding' geven aan goede doelen, vooral zichzelf als goed doel zien door zichzelf bijzonder riante salarissen toe te bedelen.
    Des te kwalijker natuurlijk omdat het geld wordt binnengeharkt door subsidies (ons geld), donateurs (ons geld), schenkingen (ons geld) en er daardoor te weinig van ons geld richting goede doelen gaat.
    De €129.346, die Eduard Nazarski zichzelf jaarlijks toebedeeld, is daarom gewoon 'daylight robbery'. Een struikrover, meer is de man niet.

    BeantwoordenVerwijderen