27 januari 2018

Rien van IJzendoorn (Universiteit van Leiden, UvL): vindt Zwarte-Piet studie van collega waardeloos

Dit weekend stond er een serie artikelen over Rien van IJzendoorn (RvIJ), hoogleraar pedagogiek aan de UvL, in mijn krant. Hij is in een arbeidsconflict met bestuurders terecht gekomen. Volgens een rapport zou hij het werkklimaat bij pedagogiek aan de UvL verziekt hebben. Zo kraakt hij studies van collega’s op zijn blog af. Het bestuur van de universiteit wilde hem, om dergelijke kritiek in de toekomst te voorkomen, een contract laten ondertekenen, waarin stond dat hij van kritiek op collega’s zou afzien. Dat weigerde hij. Afijn, een door hem bekritiseerde studie betrof een studie naar de perceptie van Zwarte Piet door jonge kinderen. Een van de auteurs was Judi Mesman (JM), evenals RvIJ hoogleraar aan de UvL. Volgens JM et al. beschouwen kinderen Zwarte Piet als een aardige clown en identificeren hem (of haar) niet met een zwart persoon. RvIJ zegt op zijn blog dat JM dus suggereert dat Zwarte Piet geen probleem is en niet hoeft te veranderen. Maar, zegt RvIJ, bijna alle ge├»nterviewde kinderen waren blank. Als je de ‘slachtoffers’ van de Zwarte-Piet figuur (zwarte kinderen, kennelijk) ook zou interviewen, komt er waarschijnlijk een heel ander beeld uit. Is dit nu terechte, of kwaadaardige kritiek van RvIJ? Ten eerste, wat mij betreft ontkracht de studie van JM in ieder geval de bewering van Gloria Wekker dat de figuur van Zwarte Piet (blanke) kinderen racistisch maakt. Ten tweede, JM et al. suggereren op geen enkele wijze dat de figuur van Zwarte Piet niet hoeft te veranderen. Integendeel, aan het einde van het gepubliceerde artikel zeggen zij dat de figuur al aan het veranderen is: de volgende generatie kinderen zal niet eens meer weten dat Piet ooit zwart was. Kortom, de kritiek van RvIJ was kwaadaardig.

1 opmerking:

  1. Op zijn persoonlijke blog pruttelt Marinus van IJzendoorn nog even door. Hij legt even een link tussen academische vrijheid, vrijheid van meningsuiting en de 'zwijgplicht' die men hem na zijn vervroegde pensionering wilde opleggen. Zie hier: http://www.marinusvanijzendoorn.nl/in-het-nieuws.

    Zelf heb ik overigens ook al een stukje over die klier geschreven. Zie hier: http://bullebakken.blogspot.com/2017/12/bullebakkende-hoogleraren.html

    BeantwoordenVerwijderen