30 maart 2015

Robert Went: “Europeanisering en democratie: dan geen sterke natiestaat” III

We zagen dat als er externe effecten van beleid door staten zijn en als die staten het vrij sterk met elkaar eens zijn (dezelfde preferenties hebben), ze beter een fusie ofte wel een federatie kunnen aangaan. In Europa zou dat van toepassing kunnen zijn, maar C. Heeres vindt dat maar onzin. Misschien is het dat ook wel. Robert Went en Hella Hueck zeggen in deel 4 van de serie ‘De economie van overmorgen’: “Op Europees niveau zoiets [een federale regering] bereiken, met zoveel verschillende belangen, is ook al (bijna) niet te doen. We zien tijdens de crisis met Griekenland opnieuw dat Duitsers op de eerste, tweede en derde plaats Duitsers zijn, dat de Grieken Grieken zijn en blijven, terwijl wij Nederlanders blijven – en dat meestal ook graag zo willen houden.” Dus, we houden in Europa te veel van verschillende dingen om een one-size-fits-all federale staat mogelijk te maken. Maar dat is natuurlijk niet het einde van het verhaal: want hoewel de EU dan ver verwijderd is van een federale staat, zijn er wel federaalachtige regelingen in de EU, zoals de begrotingsnormen, de euro, enz. Wie de baas is over die federale regelingen, is onduidelijk, maar het zou best eens Duitsland kunnen zijn. Is dat wenselijk? Zeker! Maar alleen als Angela Merkel een ‘onzelfzuchtige dictator’ is voor wie de welvaart van alle EU-burgers de hoogste zorg is. Niemand gelooft dat, zie de quote van RW en HH. Er zijn in de economische literatuur genoeg voorbeelden te vinden waaruit blijkt hoe onwenselijk de ‘dictatuur’ van een ‘zelfzuchtig’ dominant land kan zijn. Dit geldt zelfs als dit dominante land een ‘gezond’ economisch beleid voert. Een voorbeeld hiervan vindt de geïnteresseerde lezer op mijn economie-blog. Conclusie: liever een federatie dan een economische dictatuur. 

1 opmerking:

  1. 'Er zijn wel federaalachtige regelingen'. Inderdaad, maar waarom die in stand houden, als ze tot problemen leiden? In zo een geval kijk je naar een betere oplossing voor samenwerking in Europa: samenwerken op basis van verdrag, dus geen federale trekken.

    Het voorbeeld van Argentinië is volgens mij slecht gekozen. Argentinië en Amerika verschillen bijna op alle terreinen. Allicht dat zoiets niet werkt.
    Nederland en Duitsland verschillen veel minder. Beter gezegd: op de meeste terreinen doen wij niet anders dan Duitsland.

    Ik ben niet overtuigd van de gevaren van een economische dictatuur van Duitsland, maar dat betekent niet dat ik tegen elke vorm van federatie ben, op voorwaarde dat de verschillen voldoende klein zijn. Een federatie van Nederland met Duitsland zie ik dus wel zitten, maar niet een federatie op Europees niveau.

    BeantwoordenVerwijderen