23 november 2014

Aleid Truijens (De Volkskrant): Engels in het Nederlands

Op 15 november jl. schreef Aleid Truijens, columnist van De Volkskrant een pleidooi om waar mogelijk het Nederlands in het universitair onderwijs te handhaven. Zij schreef: “Vrijwel niemand, docent noch student, beheerst het Engels zo goed, dat hij of zij daarin optimaal van gedachten kan wisselen,” zodat iedereen “onder zijn kunnen werkt: de docent die in een steenkolenengels college geeft en de student die in z'n scriptie ontzettend z'n best doet om zijn gedachten in houterig Engels te gieten.” Zij ging hierbij uit van de situatie in de geesteswetenschappen, bij de b├Ęta- en gammavakken, zo schreef zij, is de taal een communicatiemiddel en niet zelf het hoofdonderwerp, daarmee suggererend dat de taal er niet zo veel toe doet bij deze wetenschappen. In het universitaire economieonderwijs zijn echter dezelfde problemen te onderkennen. College geven in het Engels, dat gaat meestal nog wel. De economie is een tamelijk abstract, afgerond geheel van leerstukken op diverse specialisaties: micro-economie, macro-economie, arbeidseconomie, enz. Je hebt maar een beperkt vocabulaire nodig om die leerstukken aan studenten duidelijk te maken. Maar zodra het erom gaat die leerstukken aan de realiteit te spiegelen, via bespreking van kranten, presentaties, discussies, papers en scripties van studenten, spelen de door Aleid Truijens opgesomde problemen evengoed op. De economie is net zo internationaal als de exacte wetenschappen (maar op de technische universiteiten wordt nog heel veel in het Nederlands gedoceerd!!). Internationaal economieonderwijs is daarom onvermijdelijk en noodzakelijk. Het probleem is eerder dat de universitaire bestuurders niet bereid zijn voldoende geld te investeren in het Engelse taalonderwijs voor docenten en studenten. De gemiddelde docent is daardoor niet eens in staat te constateren of een scriptie in houterig Engels is geschreven. Hij/zij heeft dat nooit ergens geleerd. 

2 opmerkingen:

 1. Geachte heer Verbon, de economie is net zo internationaal als de exacte wetenschappen en daarom zou internationaal economieonderwijs onvermijdelijk en noodzakelijk zijn? Een vreemde redenering. Waarom zou het vak economie niet in het Nederlands gegeven kunnen worden? Zijn daar praktische redenen voor? Ik zie ze niet. De meeste studenten economie gaan in Nederland werken en dienen dus hun vak op het hoogste niveau in de eigen taal te kunnen gebruiken.
  Uw redenering is typerend voor de academische kaste in Nederland. Geen enkel gevoel voor de eigen taal en cultuur (maar we mogen er wel belasting voor betalen).
  Een taal kan zich alleen ontwikkelen als de taal in alle bereiken van de samenleving wordt gebruikt. Dit gebeurt in onvoldoende mate in het hoger onderwijs. De taal wordt als het ware onthoofd. De mentaliteit van de jaren zestig waart nog steeds onder ons: weg met ons.
  c. Heeres

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker! Economie kan ook in het Nederlands gedoceerd worden op de universiteit en, het gebeurt ook. Maar er wordt ook in het Engels gedoceerd. Zie:http://harrieverbon.blogspot.nl/2014/11/aleid-truijens-de-volkskrant-engels-in_25.html.

  BeantwoordenVerwijderen