08 mei 2014

Thomas Bedaux: design, ten koste van de buren

De Pieter Pauwstraat in Tilburg is een klein straatje dat aan de kant van de even huisnummers begon met een grasveldje (op Google maps is nog te zien hoe het was). Het zijraam van hoekhuis met nummer 2 keek uit op dit grasveldje, een prachtige plek om te wonen. Mensen uit de buurt hadden wel eens geïnformeerd bij de gemeente wat de bestemming was van dit grasveldje, maar zij kregen dan steevast te horen dat er absoluut niet op gebouwd mocht worden. Vooral voor de bewoners van het hoekhuis, nummer 2, was dat een prettig vooruitzicht. Totdat op een zekere kwade dag een bouwbedrijf zich meldde bij het stukje grasveld en het begon af te graven. Er zou een huis gebouwd gaan worden. Inmiddels staat het huis er (zie foto). Het afgelopen weekend stond dit huis en zijn bewoners in een design-special van De Volksrant. Het huis is ontworpen en wordt bewoond door architect Thomas Bedaux, telg uit een “fameus architectengeslacht”, zoals de krant meldt. Inderdaad, Tilburg staat vol met huizen die vooral door grootvader Bedaux werden ontworpen. Als telg uit zo’n familie kun je nog wel een potje breken bij de gemeente kennelijk, want het bestemmingsplan werd speciaal voor hem aangepast. In het Volkskrant-artikel komt Thomas ook aan het woord. Hij zegt dat de smalle aluminiumkozijnen van zijn huis verwijzen naar de jarendertigarchitectuur in de straat. Wij zien geen enkele verwijzing. Wat wel blijkt is dat het voormalige hoekhuis, nummer 2, getrakteerd is op een uitbouw pal naast het zijraam. De architect Bedaux die naar eigen zeggen “voor praktische zaken een oplossing moest bedenken” heeft een hoge, grote stenen muur laten zetten naast een achterom voor de buurt. Dat is nog eens design. Ten koste van de buren.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij toeval las ik bovenstaand artikel en wil ik u bij deze van de juiste informatie voorzien:

    T. Bedaux is in mei 2011 eigenaar geworden van betreffend perceel, nadat het bestemmingsplan al 3 jaar eerder was aangepast. Geen sprake dus van wijzigingen ten gunste van hem.
    Om zijn woning te realiseren heeft hij zich aan alle bouwvoorschriften gehouden; jammer dat nu de indruk gewekt wordt alsof er bepaalde voorrechten verleend zouden zijn.
    Vóór mei 2011 was M. van Gestel (mijn moeder) tientallen jaren eigenaresse en na verandering van het bestemmingsplan in 2008 zou aanvankelijk een van de familieleden gaan bouwen. De tekening (bescheiden woning) en andere voorbereidingen waren hiervoor al verwezenlijkt en de buren zijn hier steeds van op de hoogte geweest. Uiteindelijk heeft dit geen doorgang gevonden en daarna is de bouwgrond ter verkoop aangeboden.

    vriendelijke groet,
    J. van Gestel

    BeantwoordenVerwijderen