15 mei 2014

Corine de Ruiter: psychologe, II?

Edith L. had mij dus verdacht gemaakt bij diverse mensen in mijn faculteit en iedereen geloofde haar. Wat heeft dit verhaal met Corine de Ruiter, forensisch psycholoog te Maastricht, te maken? Het volgende. Deze week las ik dat zij is veroordeeld door het medisch tuchtcollege omdat zij zich in een echtscheidingszaak vereenzelvigd had met de mening van de moeder. De Ruiter had de beschuldigingen van de moeder dat haar ex-man hun kind (7 jaar) had mishandeld en misbruikt, zonder wederhoor opgenomen in een rapport.  Dat was zeer verrassend, want vorig jaar schreef ze nog het volgende in de NRC: “De meest gehoorde klacht over rapporten in omgangszaken is dat ze onvoldoende objectief zijn. Zogenaamde confirmation bias, het interpreteren in een enkele richting, is een groot gevaar. Dit treedt op als een deskundige zich laat leiden door persoonlijke ervaringen met een van de strijdende partijen (…).” Blijkt Corine de Ruiter in het mes gelopen te zijn dat ze zelf een jaar geleden nog naar aanleiding van de moord op Ruben en Julian had geslepen. De desbetreffende moeder heeft kennelijk De Ruiter zo weten te manipuleren dat De Ruiter, zonder met de vader of het zoontje te hebben gesproken in staat was op te schrijven dat er “frequente en serieuze aanwijzingen [zijn] voor het bestaan van een ernstig vermoeden van meerder vormen van kindermishandeling (…) .” Er bleek bij nader onderzoek geen enkele aanwijzing of vermoeden te zijn. Hoe kon dit? Dit kon niet anders zijn dan een geval van het ‘meisje met de tranen’ waar ik ook zo’n last van had gehad. De Ruiter heeft zich psychisch laten overrompelen door een vrouw die zich als weerloos en onschuldig heeft voorgedaan. Die vrouw noemde De Ruiter ‘de beste psycholoog’ van Nederland, maar die kwalificatie kunnen we gerust doorstrepen. 

2 opmerkingen:

 1. Dat is een oude bekende. In 2011 wist ze op afstand Wilders gewelddadig te noemen, op afstand, met een beroep op haar status als forensisch psychologe.

  http://www.furorteutonicus.eu/2011/08/12/wilders-gewelddadig/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ze blijkt een recidivist te zijn. Al in 2003 wist ze via een 'diagnose op afstand' vast te stellen dat Volkert van der Graaf last had van een autistische stoornis. Zie: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1767998/2003/07/12/Kritiek-inspectie-op-diagnostiek-op-afstand.dhtml
   Het stellen van diagnoses op afstand schijnt dus in de loop der jaren haar specialiteit geworden te zijn.

   Verwijderen