07 december 2013

Laurens Jan Brinkhorst (D66): onderbuikgevoel bij een EU-referendum

D66 was altijd voor directe democratie. De macht bij de kiezer. D66 is ook erg voor Europa, maar helaas directe democratie en Europa verdragen zich niet zo goed met elkaar. De burger stemt tegen Europa als het erop aan komt. Daarom is D66 niet meer zo happig op referenda, zeker als het om Europa gaat. Het referendum over de Europese grondwet in 2005 was voor D66 de ‘eye opener’. Die grondwet was een gruwel: het was een zwalkend en verwarrend stuk, waar iedereen (federalist en anti-federalist) te vriend werden gehouden. Het was dan ook geen wonder dat die werd verworpen door de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking. D66-prominent en toenmalig minister van economische zaken Laurens Jan Brinkhorst dacht er indertijd heel anders over. Dat was zijn goed recht, al was zijn steun voor de grondwet gebaseerd op een soort onderbuikgevoel. Beroemd is zijn uitspraak dat het licht uit zou gaan als de Europese grondwet zou worden verworpen. Het licht is gewoon blijven branden nadat de grondwet was verworpen. Bij Brinkhorst zelf is er helaas geen licht opgegaan. Hij zei deze week het volgende in De Volkskrant: “Wanneer de buitenlandse politiek in beeld komt, wordt het moeilijk. Dat hebben we gezien bij het referendum van 2005 over de Europese grondwet. Als burgers niet goed worden voorgelicht, maar je alleen maar dikke documenten produceert, krijgen ze geen duidelijk beeld van waarover het gaat. Dan krijg je geen oordeel op feiten, maar gaan onderbuikgevoelens een rol spelen.” Wat Brinkhorst wil zeggen: het volk is te dom om iets te vinden over Europese onderwerpen. Laat dat maar aan ons over. Wij, leden van de politieke elite, wij hebben geen last van onderbuikgevoelens.


1 opmerking:

  1. Ik denk dat die domheid heel erg meevalt.
    Maar D66 bestaat uit een volkje met tweeslachtig karakter wat uiteindelijk neerkomt dat transparantie en democratie/inspraak tot hun zwakste eigenschappen behoren.
    Autoritaire karakters en federalistisch..dat heet dan "verantwoordelijkheid nemen" want anders ben je populistisch..en dat smeekt dan om vertrouwen wanneer het er zo'n zooitje van maakt met dit kabinet?

    BeantwoordenVerwijderen